Gustorama

Kde si dát nejlepší espresso? V malých barech a pumpách na jihu Itálie

Tohle doporučení rozhodně není pro každého. A pokud jste člověk, který se neobejde bez určité míry estetična, nebo dokonce luxusu, doporučuji přestat číst právě teď. Pro mnoho lidí je totiž představa dát si tak oblíbený nápoj na místech, která vám chceme vykreslit, zcela nepřijatelná. Pokud máte ale špetku odvahy, pojďme se ponořit do té pravé kávové atmosféry jihu.

Káva na jihu Itálie nám jednoduše vždy chutná víc a vlastně tak úplně nevíme proč. Není to jen o chuti, ale o celém požitku – o té chvíli, kdy se zastavíte v baru na pumpě uprostřed ničeho, okolo jsou jen širá pole a všechno je na první pohled tak obyčejné.

Přesto tam můžete najít něco, co se nedá popsat – tu pravou italskou pohostinnost a vášeň pro kávu a život.

Zážitek začíná už ve dveřích

Když do jednoho takového nenápadného baru vstoupíte, máte pocit, že jste vstoupili do jiného světa. Pokud jste tu noví, špinavé a oprýskané vzezření vás dost možná od návštěvy odradí.

U rozvrzaných dveří, ve kterých se sotva udrží klika, vás často přivítá skupinka místních kočičích nájemníků, nebo vás zpoza rohu překvapí toulavý pes hledající zbytky jídla. Nehrozí vám ale nebezpečí, protože takhle tu vypadá každodenní život. Skrze visící korále se nakonec probojujete dovnitř, kde vás jako první přivítají nevkusné barevné kombinace, vybledlé plakáty či starý dřevěný bar – ale za ním téměř vždy usměvavý Ital a perfektně opečovávaný kávovar s výbornou místní kávou na mlýnku.

Je potřeba říct, že na jihu při troše snahy najdete také moderní, zrekonstruované a nové bary. O těch ale náš dnešní příběh tak úplně není 😊.

Trik je v pravidelném odběru čerstvé kávy z místních pražíren

Většina barů na jihu Itálie odebírá čerstvou kávu v pravidelných kratších intervalech od menších, regionálních pražíren, a právě díky tomu má výsledný nápoj tak výjimečnou chuť. Čerstvě upražená zrna mají na chuť kávy obrovsky pozitivní vliv a garantuji vám, že v tu chvíli skutečně pochopíte, proč je Itálie považovaná za domov espressa. Takže i když v takovém místě nezažijete žádný velký luxus, jakmile přijmete to, jak to tady funguje a dokážete procítit tuhle atmosféru, možná to bude první věc, kterou začnete postrádat při první zastávce ve Starbucks po návratu domů.

Ráno v takovém baru vypadá jako závod o to, kdo rychleji vysrkne své espresso. Kávový mlýnek už z dálky švitoří, hrnky cinkají o podšálky a lidé se tu střídají a nabírají energii před prací. Vždy si však najdou čas prohodit pár slov a každý v tom spěchu a ruchu má svůj rituál. Pokud ale člověk nespěchá, může si vychutnat výborné cornetto albiccoca (italský croissant s meruňkovou marmeládou), který si pomalu namáčí do svého cappuccina.

Lidé usedají u stolků, povídají si, často pročítají klasické papírové noviny s velkými titulky. V té chvíli cítíte, že život v těchto nenápadných barech plyne svým vlastním tempem – pomalým, ale zároveň plným energie a jednoduché radosti.

Jaké kávy najdete v jižních barech?

Na jihu Itálie se káva pije ještě trochu jinak než kdekoliv jinde. Nejen, že je tu vždy čerstvá, ale také je často výraznější a silnější, což je přesně to, co v dopoledním spěchu potřebujete. Pražírny v jižních regionech se zaměřují na směsi, které lahodí místním chutím – obvykle s podílem robusty, která dodává kávě intenzivnější hořkost, plnou chuť a hustou, sametovou pěnu.

Jednou z ikon neapolské kávy je Kimbo. Tato značka je ztělesněním tradiční neapolské kávy – silná, krémová, a s výraznými tóny kakaa a pražených oříšků. Další stálicí je káva Borbone, také pražírna s hlubokými kořeny v Neapoli, která si získala srdce milovníků kávy svými bohatými směsmi arabiky a robusty. Borbone nabízí více druhů směsí, které uspokojí rozmanité chutě – od těch s čokoládovými tóny až po jemnější směsi s ovocnými náznaky.

Na Sardinii se často setkáte se značkami jako La Tazza d’Oro a Cagliari, které místní milují pro jejich jemnost a vyváženost. Sardinské směsi se liší v tom, že jsou často méně hořké, což z nich dělá ideální volbu pro ty, kteří preferují jemnější chuťové profily.

Sicílie je naopak známá svou láskou k tmavě praženým směsím. Mezi oblíbené značky patří Musetti a Miscela d’Oro, které se vyznačují plnou chutí a mírně kouřovými tóny.

Mezi další kávy rozšířené na jihu patří:
  • Passalacqua – neapolská pražírna s dlouhou tradicí, která nabízí směsi s intenzivní vůní a čokoládovým nádechem.
  • Vergnano – oblíbená značka s celonárodní popularitou, zaměřená na udržitelnou produkci.
  • Caffè Mauro – pocházející z Kalábrie, známá silnými a aromatickými směsmi.

Inu, každá oblast a každá značka má něco svého – svůj specifický styl pražení a přístup k výrobě, ale jedno mají všechny společné: vášeň pro zachování italské tradice. Takže až budete stát v malém baru, pozorně si prohlédněte balíčky kávy vystavené na poličce. Možná tak objevíte svou novou oblíbenou směs, která vás bude k Itálii připoutávat ještě dlouho po návratu domů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Košík zavřít